Rodzenie

rodzenie_wiem_o_zdrowiu

Forum

Czy rodzenie łożyska też boli ? (Madzia)
nie, to jest nawet przyjemne;D czujesz takie bulgotniecie, jak glowka wychodzi to wogole nic nie czujesz bo naciska na zakończenia nerwowe i naturalnie cie znieczula;D a łozysko to juz pikuś;D pan pikus;D
(więcej...)

1
jak rodzić (Poli)
Za kilka m-cy mam rodzić, na razie nie zdecydowałam się w jaki sposób. Z dzieckiem jest wszystko ok. i mogę rodzić naturalnie, ale przeraża mnie to wszystko. Podobna cesarskie cięcie może zaoszczędzić tego bólu i stresu. Jakie są wasze opinie?
(więcej...)

1
poród (Wiktoria )
Witam Ostatnio urodziła moja koleżanka a ja mam termin porodu za miesiąc ona bardzo poleca poród kleszczowy . Chciałabym się dowiedzieć czy przy takim typie porodu odczuwa się dużo bólu i na czym on polega?
(więcej...)

1
kiedy najlepiej rodzić (Klaudia)
Chciałam wiedzieć jaki wiek wg lekarzy jest najlepszy na urodzenie pierwszego dziecka. Mam 25 lat i nadal się waham.
(więcej...)

1

Dodaj nowy temat:

Tytuł:
Autor:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest wolniejsze: ślimak czy gepard?

rodzenie_ciekawostki

Ciekawostki

Cesarskie cięcie
Czasem oczywistym jest fakt, że kobieta będzie musiała rodzić z pomocą cięcia cesarskiego, lecz konieczność ta pojawia się najczęściej dopiero podczas porodu. Nieraz, występują po prostu takie czynniki, jak: problemy ze zdrowiem matki, złe ułożenie dziecka, zbyt wąskie rozszerzenie macicy, aby dziecko mogło przedostać się przez jej kanał, czy objawy niepokoju u dziecka.

Czy wiesz, że...

Skurcze porodowe
Jak silne są skurcze przedporodowe? Skurcze Braxtona Hicksa zazwyczaj nie są ostre, a nawet gdyby na początku pojawiały się w postaci silnego bólu, po chwili łagodnieją. Skurcze porodowe powoli się nasilają. w jakim miejscu odczuwam ból? Zwykłe skurcze są odczuwane w przedniej części jamy brzusznej oraz okolicach miednicy. Prawdziwe skurcze porodowe zaczynają się od bólu w plecach, który następnie rozprzestrzenia się ku przodowi. Niezapomnijmy o luźnej odzieży ciążowej, która daje komfort i poprawia ogolne samopoczucie podczas nawet bolących skurczów.

Polecamy

Ciąża i poród
Większość kobiet rodzi w szpitalu, jednak coraz więcej pragnie urodzić w domu, przy obecności partnera. Coraz popularniejszą staje się też metoda porodu w wodzie, która uznawana jest za o wiele bardziej komfortową niż tradycyjna. Niezależnie od tego, jaką formę wybierzesz, wszystko powinnaś przygotować na 2 tygodnie przed terminem. Data, jaką wskazał ci lekarz, jest tylko orientacyjna; dziecko może urodzić się nieco wcześniej, albo nieco później.

Metamizol wprowadzony na rynek w 1922 roku ciągle cieszy się popularnością lekarzy. Jest to substancja przeciwbólowa. Jak każdy dostępny lek na rynku ciągle poddawany jest badaniom. Po wielu testach stwierdzono, że metamizol jest to bardzo skuteczny lek przy walce z silnym bólem różnego pochodzenia. 500 mg substancji czynnej metamizol znajduję się między innymi w popularnym leku o nazwie Pyralgina. Lek stosuje się przy występowaniu boli rożnego pochodzenia i o różnym natężeniu.