|
Czy rodzenie łożyska też boli ? (Madzia) |
|
|
nie, to jest nawet przyjemne;D czujesz takie bulgotniecie, jak glowka wychodzi to wogole nic nie czujesz bo naciska na zakończenia nerwowe i naturalnie cie znieczula;D a łozysko to juz pikuś;D pan pikus;D (więcej...) |
|
|
jak rodzić (Poli) |
|
|
Za kilka m-cy mam rodzić, na razie nie zdecydowałam się w jaki sposób. Z dzieckiem jest wszystko ok. i mogę rodzić naturalnie, ale przeraża mnie to wszystko. Podobna cesarskie cięcie może zaoszczędzić tego bólu i stresu. Jakie są wasze opinie? (więcej...) |
|
|
poród (Wiktoria ) |
|
|
Witam
Ostatnio urodziła moja koleżanka a ja mam termin porodu za miesiąc ona bardzo poleca poród kleszczowy . Chciałabym się dowiedzieć czy przy takim typie porodu odczuwa się dużo bólu i na czym on polega? (więcej...) |
|
|
kiedy najlepiej rodzić (Klaudia) |
|
|
Chciałam wiedzieć jaki wiek wg lekarzy jest najlepszy na urodzenie pierwszego dziecka. Mam 25 lat i nadal się waham. (więcej...) |
Cesarskie cięcie
Czasem oczywistym jest fakt, że kobieta będzie musiała rodzić z pomocą cięcia cesarskiego, lecz konieczność ta pojawia się najczęściej dopiero podczas porodu. Nieraz, występują po prostu takie czynniki, jak: problemy ze zdrowiem matki, złe ułożenie dziecka, zbyt wąskie rozszerzenie macicy, aby dziecko mogło przedostać się przez jej kanał, czy objawy niepokoju u dziecka.
Skurcze porodowe
Jak silne są skurcze przedporodowe? Skurcze Braxtona Hicksa zazwyczaj nie są ostre, a nawet gdyby na początku pojawiały się w postaci silnego bólu, po chwili łagodnieją. Skurcze porodowe powoli się nasilają. w jakim miejscu odczuwam ból? Zwykłe skurcze są odczuwane w przedniej części jamy brzusznej oraz okolicach miednicy. Prawdziwe skurcze porodowe zaczynają się od bólu w plecach, który następnie rozprzestrzenia się ku przodowi. Niezapomnijmy o luźnej odzieży ciążowej, która daje komfort i poprawia ogolne samopoczucie podczas nawet bolących skurczów.
Ciąża i poród
Większość kobiet rodzi w szpitalu, jednak coraz więcej pragnie urodzić w domu, przy obecności partnera. Coraz popularniejszą staje się też metoda porodu w wodzie, która uznawana jest za o wiele bardziej komfortową niż tradycyjna. Niezależnie od tego, jaką formę wybierzesz, wszystko powinnaś przygotować na 2 tygodnie przed terminem. Data, jaką wskazał ci lekarz, jest tylko orientacyjna; dziecko może urodzić się nieco wcześniej, albo nieco później.